top of page
  • Writer's pictureStudentGuiders

Discuss the power of tradition in Indian society, even as it has faced social, economic and poli

1. Would the people of the Indian subcontinent have been better off if they had attained independence as one country, rather than two? Explain. Why you think as you do?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The End of British Raj Independent India Opposing Viewpoints: Two Visions for India



2. Discuss the power of tradition in Indian society, even as it has faced social, economic and political changes. Has tradition hindered efforts to move forward? If so, how?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Poverty and Pluralism in South Asia Caste, Class, and Gender What is the Future of India?



3. What have been the most significant developments in India since the achievement of independence? Do recent events augur well for the future? Why or why not?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Independent India



4. Discuss Pakistani development after independence. What have been the most influential events and trends there? Are the trends likely to continue? Why?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Land of the Pure: Pakistan Since Independence



5. Compare and contrast the changing roles of women in India, Japan, and Southeast Asia. Which region has shown the most progress; which has shown the least progress? To what do you attribute the pace of change for women in each country?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Caste, Class, and Gender A Society in Transition Changing Roles for Women The “Japanese Miracle”? Women in Japanese Society



6. Discuss the rise of the “Little Tigers.” What has enabled their economic growth? Give examples.

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Singapore and Hong Kong: The Littlest Tigers Taiwan: The Other China



7. How did colonialism end in Southeast Asia? Why not earlier? Why did it occur earlier in some places than in others? Give examples.

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Southeast Asia In the Shadow of the Cold War On the Road to Political Reform Regional Conflict and Cooperation: The Rise of ASEAN



8. Are there any aspects of post-1950 Japanese politics that reflect the continuation of pre-1940, even Meiji, influences and policies? If so, what are they and are they positive or negative in nature? If not, how was the post-World War II occupation regime able to erase all earlier traits?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Transformation of Modern Japan The Economy A Society in Transition



9. Did Japanese militarism truly end with the 1951 constitution? Would a rearmed Japan make the world safer today? Why or why not?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Transformation of Modern Japan Japan Renounces War



10. How have the "everyday" options for women in Japan changed since World War II? Have these changes been advantageous for women and/or Japan as a whole? Why or why not?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

A Society in Transition Women in Japanese Society Demographic Crisis



11. What factors assisted the rapid development of Korean industry and agriculture since the early 1960s? Were the same factors used in the same way, with the same results, in Taiwan? Show why or why not, citing evidence to support your position.

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

South Korea: A Peninsula Divided



12. What evidence is there of the survival of Confucian values in the nations of East Asia? What Confucian values seem to have been lost? Why?

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Explaining the East Asian Miracle



Instructions: Identify the following term(s).


13. the Pacific Century

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Chapter Introduction



14. "an orgy of blood"

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The End of the British Raj



15. August 15, 1947

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The End of the British Raj



16. Congress Party

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Independent India



17. Jawaharlal Nehru and "democratic socialism"

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Independent India An Experiment in Democratic Socialism



18. Hyderabad and Kashmir

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The End of the British Raj Independent India



19. Indira Gandhi

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Post-Nehru Era



20. India's enforced sterilization

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Post-Nehru Era



21. Sikhs and the Golden Temple in Amritsar

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Post-Nehru Era



22. Rajiv Gandhi

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Post-Nehru Era



23. India's constitution of 1950

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Caste, Class, and Gender



24. sati/child marriage

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Caste, Class, and Gender



25. dowry

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Caste, Class, and Gender



26. Bharatiya Janata Party (BJP) and A. B. Vajpayee

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Post-Nehru Era



27. Sri Lanka and the Elam Tigers

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Post-Nehru Era



28. West Pakistan and East Pakistan/Bangladesh

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Land of the Pure: Pakistan Since Independence



29. Bengali

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Land of the Pure: Pakistan Since Independence



30. Muhammad Ali Jinnah

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Land of the Pure: Pakistan Since Independence



31. al-Qaeda

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

A Region in Flux



32. communalism

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Politics of Communalism



33. Bangalore "

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Poverty and Pluralism in South Asia The Economy



34. harijans/dalits

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Caste, Class, and Gender



35. Salman Rushdie's Midnight's Children and The Satanic Verses

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

South Asian Literature Since Independence



36. Philippines independence, July 1946

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Southeast Asia



37. guided democracy

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Search for a New Political Culture



38. Philippines' Ferdinand Marcos and Corazon Aquino

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Search for a New Political Culture On the Road to Political Reform



39. Indonesia's General Suharto, B.J. Habibie, and Susilo Yudhyono

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Search for a New Political Culture Indonesia after Suharto



40. Tuol Sheng prison/Cambodian Holocaust

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Regional Conflict and Cooperation: The Rise of ASEAN



41. zaibatsu

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Transformation of Modern Japan



42. Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Regional Conflict and Cooperation: The Rise of ASEAN



43. Prime Minister Shinzo Abe

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Politics and Government



44. 1997 financial crisis

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Financial Crisis and Recovery



45. 2011 tsunami

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Politics and Government



46. Cambodia's Khmer Rouge and Pol Pot

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Regional Conflict and Cooperation: The Rise of ASEAN



47. the Japanese Miracle

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Economy



48. Douglas MacArthur

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Transformation of Modern Japan



49. 1951 Japan peace treaty and the United States-Japan defensive alliance

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Transformation of Modern Japan



50. Japan's Liberal Democrats and Socialists

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Politics and Government



51. Junichiro Koizumi

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Politics and Government



52. keiretsu

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Occupation Reforms



53. "tea hair"

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

A Society in Transition



54. Soka Gakkai Buddhist sect

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Religion and Culture



55. Yukio Mishima and "Coca-Colonization"

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Religion and Culture



56. Kenzaburo Oe and the Nobel Prize for Literature

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Religion and Culture



57. Burakumin

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

A Society in Transition



58. Little Tigers

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

The Little Tigers Singapore and Hong Kong: The Littlest Tigers



59. Syngman Rhee

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

South Korea: A Peninsula Divided



60. Kim Il Sung

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

South Korea: A Peninsula Divided



61. chaebol

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

South Korea: A Peninsula Divided



62. Republic of China (Taiwan)

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Taiwan: The Other China



63. Republic of Korea (ROK) and the People’s Republic of Korea (PRK)

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

South Korea: A Peninsula Divided



64. Hong Kong and Guangdong province

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Singapore and Hong Kong: The Littlest Tigers



65. Lee Kuan-yew and Lee Hsien-luong

ANSWER:

Answers will vary.

POINTS:

1

REFERENCES:

Singapore and Hong Kong: The Littlest Tigers



66. The apparent motivation for the assassination of Gandhi was that Gandhi

a.

was discovered to be a secret Sikh.

b.

favored Indian partition.

c.

didn't want to see the Muslims get what they wanted.

d.

was against creating only a Hindu India.

e.

was staunchly anti-Hindu.


ANSWER:

d

POINTS:

1

REFERENCES:

The End of the British Raj



67. Who was the first prime minister of India after its independence from Great Britain?

a.

Mahatma Gandhi

b.

Jawaharlal Nehru

c.

Muhammed Ali Jinnah

d.

Indira Gandhi

e.

Moraji Desai


ANSWER:

b

POINTS:

1

REFERENCES:

Independent India



68. What is true of Kashmir?

a.

Its population is primarily Hindu.

b.

Its population is primarily Christian.

c.

It is mostly controlled by India.

d.

It has been a buffer against violence between India and Pakistan.

e.

It is a coastal region.


ANSWER:

c

POINTS:

1

REFERENCES:

The End of the British Raj Independent India



69. In the 1950s, India